Focus houden om je bedrijf te verbeteren

Ondernemer zijn is behoorlijk had werken, maar het geeft ook genoeg voldoening. Mijn bedrijf is nu echt op de goede weg. Dat brengt heel wat drukte met zich mee en natuurlijk heb ik soms een beetje de puf op. Desalniettemin moet je wel focus blijven houden binnen je bedrijf. Zaken waarvan je denkt dat die vanzelf gaan of al goed zijn geregeld, verliezen makkelijk je aandacht. Bijvoorbeeld juridische zaken. Die regel je een maal en dan geloof je het wel, maar ook daar moet je continu verbeteren. Zo liet ik bijvoorbeeld onze algemene voorwaarden verbeteren.

Algemene voorwaarden opstellen

Wie even op het internet zoekt, vindt al snel legio aan mogelijkheden over algemene voorwaarden opstellen. Meestal – zo liet ik mij vertellen – zijn dit standaard algemene voorwaarden. In principe zou elk bedrijf ze kunnen gebruiken. Lekker makkelijk en zo geregeld. Toch is in dit geval de makkelijkste oplossing niet meteen te beste oplossing. Elk bedrijf heeft natuurlijk zijn specialisatie. Daarom is het verstandiger om algemene voorwaarden op te stellen, die op maat zijn. Deze algemene voorwaarden zijn dan specifiek op je bedrijf gericht. Dat is het beste voor je bedrijf.

Algemene voorwaarden op maat

In de periode dat ik mij juridisch liet adviseren en dus de algemene voorwaarden liet opstellen, ondervond mijn bedrijf meerdere veranderingen. Het kwam zover dat ik er meer ruimte voor maakte in mijn agenda. Het was even puzzelen met mijn secretaresse. Als ondernemer en eigenaar van een bedrijf zit je agenda barstensvol. Gelukkig lukte het wel om ruimte te maken in de agenda. Daarom besloot ik om de veranderingen zo uitgebreid te doen; beter meteen alles regelen. Naast heel wat juridische zaken, zoals de algemene voorwaarden opstellen, pakte ik het interieur aan en liet ik de parkeergelegenheden verbeteren. Dat zijn van die dingen, die je normaliter vooruit schuift. Eén van mijn werknemers attendeerde mij er weleens op, maar ik was altijd te druk. 

De poort van het bedrijf verbeteren

Met genoeg ruimte in mijn agenda kon ik alles doorvoeren. Zoals het verbeteren van de parkeergelegenheid. We konden zelfs de bestaande poort automatiseren. Dat was natuurlijk buitengewoon handig, aangezien we nu zelf de poort niet meer open en dicht hoefden te doen. Weer een kleine verbetering aan het bedrijf. En zo blijven we groeien.